Preposition HSC Board Question Solve All Boards-2019


 Preposition HSC Board Question Solve

1.Dhaka-19

Mr. Reza works (a) ... a clerk in a local school. He is poor but honest. His honesty is known (b) ... everyone in his locality. He often suffers (c) ...hunger.  He is deprived (d) ...comfort and many other things. Nevertheless, he does not long (e) ...wealth. He never hankers (f) ...name and fame. He leads his life (g) ...honest means. He is satisfied (h) ...what he has. But sometimes he runs into debt and poverty is responsible (i) ...this debt. However, he does not like to depend (j) ...others.

Ans: a) as b) to c) from d) of e) for f) after g) by h) with i) for j) on

2.Rajshahi-19

When the sun was setting (a) ...the treetops, the jailor came (b) ...the room of Socrates to bid him prepare (c) ...death. In those days, people were sentenced to death by giving a cup (d) ...poison in Athens. Socrates knew this and he nodded (e) ...the jailor. Bursting (f) ... tears, the jailor went out of the room and returned (g) ...a cup of hemlock. Socrates lifted the cup to his lips. His pupils tried to keep their tears but soon the room was filled (h) ...the sound of weeping. With the cup of poison (i) ...hand, Socrates said, “What is the strange sound? I have heard that a man should die (j) ...peace. So, be silent and have patience.  

Ans: a) behind b) inside/to c) for d) of e) to/at f) into g) with h) with i) in j) in

3.Dinajpur-19

A craftwork is an applied form (a) ...art, a social and cultural product reflecting the inclusive nature (b) ...folk imagination. A craftwork, which usually doesn’t bear the signature of its maker, retains a personal touch. When we look (c) ...a thirty-year-old nakshikantha, we wonder (d) ...its motif and designs that point (e) ...the artistic ingenuity and the presence of the maker (f) ...it. The fact that we don’t know her name or any other details (g) ...her doesn’t take anything (h) ...from our appreciation (i) ...the artist. Indeed, the intimate nature (j) ...the kantha and the tactile feeling in it generates animate the work and make it very inviting.

Ans: a) of b) of c) at d) at e) to f) of/in g) of/about h) away i) of j) of

4.Jashore-19

Patriotism is the quality inherent (a) ...a man. This is why, he feels a natural attachment (b) ...his native land. Love (c) ... motherland is necessary for the betterment of a nation. The people who are patriotic are noted (d) ...their patriotism. They are different (e) ...other people. Their contribution does not sink (f) ...oblivion. They are worthy (g) ...praise. They lay down their lives for the good of the country. They are not unaware (h) ...their status in the society. They are celebrated (i) ...their patriotism. They should not be looked down (j) ...in any way.

Ans: a) in b) to c) for d) for e) from f) into g) of h) of i) for j) upon

5. Cumilla-19

Preposition connects all types (a) ...words together and supports them make better sense (b) ...the readers. They help us to understand the relationship (c) ...objects. (d) ...example, the book and the table (e) ...the kitchen. This ensures you a basic understanding. If we add another preposition, it makes it even clearer. This book is (f) ...top of the table (g) ...the kitchen. We have a clear picture (h) ...our mind (i) ...the relation of those two objects and their relationship (j) ...each other.

Ans: a) of b) to/for c) with/among d) For e) inside/in f) on g) in h) in i) about j) with/between

6. Chattogram-19

What is the qualities of a good student? A good student is always attentive (a) ...his studies. He is never indifferent (b) ...his studies. He does not learn things (c) ...note. He is always curious and innovative. He does not hunt only (d) ...traditional guide books. His thirst (e) ...knowledge knows no bounds. He does not confine himself (f) ...the traditional studies. He is aware (g) ...the current affairs (h) ...the world. He listens (i) ...his teachers and abides (j) ...their advice.

Ans: a) to b) to c) from/by d) for e) for f) to g) of h) of i) to j) by

7. Sylhet-19

Luna’s cat was missing. So, she started looking around (a) ...it. She opened her closest door and looked (b) ...Then she went to the bedroom crawling (c) ...the floor to look (d) ...the bed. The cat was not there. In fact, it was nowhere inside the house. Therefore, Luna decided to go (e) ...to look for it. Just as she was (f) ...to open the door, the doorbell rang. It was her neighbour, Mrs. Haq, “Look, Luna! Your cat is (g) ...the sunshade!” said Mrs. Haq pointing (h) ...a tall building opposite (i) ...her house. Luna smiled and thanked her friendly neighbour, saying that (j) ...her help she would not be able to find out her cat.

Ans: a) for b) into c) on d) under e) out f) about g) on h) at/to/towards i) to j) without

8. Barishal-19

The old grey bearded sailor sat (a) ...a stone (b) ...the church. The sailor watched the people walking (c) ...him. The marriage guest listened (d) ...him. He had a strange mad look (e) ...his eyes. The old man told him (f) ...his last journey (g) ...the sea. They had sailed away (h) ...the south (i) ...they arrived (j) ...cold grey seas.

Ans: a) on b) beside/near c) by/past/towards d) to e) in f) of/about g) in/on h) towards/to i) till/untill j) at/in

9. All Boards-18 (Ka Set)

Trees are very useful (a) ...man. They are highly essential (b) ...our existence. They protect the rich top soil (c) ...getting washed away (d) ...rain water and floods. We can see trees being grown along the mountain slopes (e) ...the road sides (f) ...the parks and gardens. They add beauty (g) ...our lives. They provide us (h) ...food, wood, shade, shelter and so on. They take (i) ...carbon di-oxide and produce oxygen. So, we should take care (j) ...trees.

Ans: a) to b) for c) from d) by e) by f) in g) to h) with i) in j) of

10. All Boards-18 (Kha Set) 

Do you have any idea (a) ...a cyber cafe? It’s a place teeming (b) ...information. It’s a network (c) ...all networks. It is a place (d) ...computers (e) ...which customers can use the internet and send e-mails and so on. A cyber cafe is closely associated (f) ...internet communication system. A customer sitting (g) ...the cafe can communicate (h) ...people (i) ...the world. In fact, a cyber cafe is not prejudicial (j) ...our development.

Ans: a) about/of b) with c) of d) of/with e) by/in/through f) with g) in/at h) with i) across/around j) to 

#grammar #preposition 

Comments

Popular posts from this blog

Dhaka Board-2025 Question Solution of English Grammar.