Connectors


 1. Complete the passage using suitable connectors:                                        DB-26                                                                                    

Computer virus is a terror to the users of computer. (a) ...it is not bilogical virus, it disturbs the plain operation of a computer. Computer virus is usually a programme to delete the files which are saved (b) ...useful memories. Sometimes the virus attacks the hard disk (c) ...harms it. (d) ...things happen (e) ..., no operation is possible after the attack.

Ans: a) Though/ Although b) as c) and d) If e) often/frequently

2. Complete the passage using suitable connectors:                                            CtgB-26,17                                                                           

Global warming is increasing day by day (a) ...deforestation. We cut down trees (b) ...never think of planting trees. (c) ...human beings and other living beings are in the threat of extinction. Time is coming (d) ...there will be no trees left for us. (e) ..., we have to face bitter consequences of deforestation.

Ans: a) due to/because of/owing to  b) but c) Because of this/that d) when e) Then/At the end/After that/

3. Complete the passage using suitable connectors:                                                MB,RB-26                                                 

Dengue fever is a serious fever (a) ...is caused by a sort of virus called ‘Dengue Virus’. (b) ..., this virus is identified in Africa. (c) ...now it has spread all over the world. (d) ...in most cases, dengue has its remedy, it is better to prevent it. (e) ...we keep our dwellig place clean and people are aware of it, we can easily prevent this disease.

Ans: a) that/which b) At first/Firstly c) But d) Although/Though e) If

4. Complete the passage using suitable connectors:                                                            SB-26                                                                                  

Everybody knows (a) ...sincerity is the key to success. A sincere person can prosper in life. The man (b) ...does not follow the rules of sincerity can never go  a long way in the world. Many a man is not conscious of the importance of sincerity for (c) ...they don’t have the benefit of success. (d) ...we should be sincere to our work. (e) ...we are insincicere to our work, we will suffer in the long run.

Ans: a) that b) who c) which d) So e) If

5. Complete the passage using suitable connectors:                                                  BB-26                           Some people think that blood donation is so serious a loss from their body (a) ...it cannot be recovered or it may cause serious health problem. (b) ...this concept is completely wrong (c) ...most people (d) ...the educated people do not have clear conception of the process of blood donation and its facts correctly. The fact is (e) ...red blood cells in our body produced from the bone, have a lifespan of 120 days.

Ans: a) that b) But/Actually c) as/because d) even e) that

6. Complete the passage using suitable connectors:                                                        DjB-26                                                      

None can deny the importance of water purification, (a) ...our lives on earth directly or indirectly depend on it. (b) ...it is a matter of sorrow that we are polluting water everywhere without any reason. (c) ...it continues, our environment will turn into an inhabitable place. (d) ..., there will be a harmful change in the climate. (e) ..., we should preserve pure water for our own sake.

Ans: a) because b) But c) If d) Besides/Then e) So/Therefore

7. Complete the passage using suitable connectors:                                                            CB-26                 In general, people hate their fate (a) ...they don’t get the result they wish. But (b) ...a man works deliverately for building his future, success will definitely touch him. There is no magic power (c) ...it is the magic of hard work. (d) ...he works hard to attain success, fortune will never follow him. Those (e) ...are unlucky rebuke fate. Actually, there is no alternative to hard work.

Ans: a) as/when/if b) if c) rather/but d) Unless e) who

8. Complete the passage using suitable connectors:                                                                   JB-26

The whole world has turned into a global village (a) ...the improvement of information technology.(b) ..., we can know (c) ... is happening on the other corner of the world sitting at home. One culture is coming in touch with other (d) ...technology transforms culture and develops it. (e) ...we have to prevent the infiltration of bad culture of another society to our own culture.

Ans: a) due to/because of/owing to b) Now c) what d) As/Because e) But      

Comments

Popular posts from this blog

Dhaka Board-2025 Question Solution of English Grammar.